ÎMPREUNĂ PENTRU UN VIITOR SĂNĂTOS!

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

Înapoi
ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată anual în data de 4 februarie, cu scopul de a implica cât mai mulți oameni care să vorbească despre cancer. Obiectivul urmărit este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creșterea nivelului de conștientizare şi de informare cu privire la această boală. Totodată de a fi consolidate acțiunile pentru îmbunătățirea accesului la îngrijire de calitate, screening, depistare precoce, tratament şi îngrijiri paliative. Potrivit datelor OMS, cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global și 1 din 4 la nivelul Europei. Datele mai arată, că în Regiunea est-mediteraneeană a OMS, majoritatea cazurilor de cancer sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, când tratamentele sunt mai puțin eficiente. Specialiștii îndeamnă populația să fie atentă la primele simptome ale bolii, să efectueze investigații de rutină și să participe la programenle de depistare precoce a cancerului. 

 Potrivit noilor estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), diagnosticele de cancer la nivel mondial vor ajunge la 35 de milioane în 2050 – o creștere de 77% față de cele 20 de milioane de cazuri diagnosticate în 2022.

Datele, publicate vineri, 2 februarie, 2024, de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului din cadrul OMS, înainte de Ziua Mondială  de Luptă Împotriva Cancerului, acoperă 185 de țări și 36 de forme ale bolii. Cercetătorii au constatat că,  în 2022, cancerul pulmonar a fost cea mai frecventă formă de cancer din întreaga lume – responsabil pentru 2,5 milioane de cazuri, 12,4% din total – urmat de cancerul de sân la femei, cancerul colorectal, cancerul de prostată și cancerul de stomac. Cancerul pulmonar a fost, de asemenea, responsabil de cele mai multe decese cauzate de cancer: 1,8 milioane, adică aproape 19% din totalul deceselor la nivel mondial. Pe plan internațional, pentru Ziua Mondială a Cancerului, Alianța pentru Echitate în Îngrijirea Cancerului și grupurile de sănătate publică solicită politici care să sporească diversitatea în cadrul studiilor clinice, să îmbunătățească accesul la screening și la depistarea precoce și să ofere mai multe servicii pentru pacienți.

05.02.2024