Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Medicina personalizată: Noua abordare terapeutică în lupta cu cancerul pulmonar

Medicina personalizată reprezintă croirea tratamentelor medicale după caracteristicile individuale ale fiecărui pacient în parte. Această abordare se bazează pe noi descoperiri științifice în sensul înțelegerii modului în care profilul molecular și genetic unic al unei persoane o face pe aceasta susceptibilă de a manifesta anumite boli. Aceeași zonă de cercetare ne poate spori capacitatea de a prezice natura tratamentelor medicale ce ar fi sigure și eficiente – sau nu – pentru a i se aplica unui pacient anume.

Medicina personalizată poate fi privită ca o prelungire și chiar ca o revoluție a abordărilor tradiționale de înțelegere și de tratare a afecțiunilor. Echipați cu instrumente mai precise, fiziologii vor putea identifica terapii sau tratamente bazate pe profilul molecular al pacientului, metodă ce ar putea nu doar să minimizeze efectele secundare periculoase și să asigure un rezultat mereu pozitiv, ci chiar să scutească din costurile pe care le implică în mod normal abordarea de tipul „încercare din aproape în aproape” folosită în prezent pentru tratarea bolilor. Medicina personalizată are potențialul de a schimba modul în care gândim, identificăm și gestionăm problemele de sănătate. Ea are deja un impact interesant asupra cercetării clinice și a îngrijirii pacienților, iar acest impact va crește odată cu priceperea noastră și cu progresul tehnologiilor.

Potrivit lui Ciechanover, cel mai recent pas revoluționar la nivelul medicinei a demarat la începutul anilor 2000, odată cu încheierea proiectului genomului uman, care începe să localizeze acum medicina la un nivel personal. „Medicina personalizată este medicina care determină cauza și severitatea fiecărei boli asupra fiecăruia dintre noi în parte, prin analizarea ADN-ului și prin tratarea afecțiunilor adecvat  genomului fiecărui pacient”, a explicat cercetătorul.

Mai multe despre medicina personalizată pe http://stiintasitehnica.com/stiinta/medicina-personalizata-cum-va-arata-medicina-viitorului

Pionerat în cercetarea clinică în cancerul pulmonar avansat

Cancer Research UK realizează un parteneriat cu companiile farmaceutice AstraZeneca şi Pfizer pentru a crea un studiu clinic de pionierat pentru pacienţi cu cancer pulmonar avansat – marcând o nouă eră în cercetarea medicamentelor personalizate pentru tratamentul cancerului.

Studiul „Matrice pulmonară la nivel naţional”  (National Lung Matrix) – programat pentru deschidere mai târziu în cursul acestui an la diverse centre din Marea Britanie – va oferi cercetătorilor un acces fără precedent la  rezerve de medicamente dezvoltate de AstraZeneca şi Pfizer, permiţând ca mai multe medicamente să fie testate în acelaşi timp, în cadrul unui singur studiu.

Cercetătorii vor utiliza profilul genetic al fiecărei tumori pulmonare pentru a identifica grupuri mici de pacienţi care, din cauza unor modificări genetice specifice care sunt cauza cancerului de care suferă, sunt mai predispuşi să beneficieze de pe urma unui anumit medicament.

Apoi vor căuta semne de ameliorare, precum un interval mai lung de supravieţuire, reducerea dimensiunii tumorii sau o atenuare a simptomelor. Medicamentele care par să promită rezultate în grupurile mici de pacienţi pot fi transpuse pentru explorări superioare în studii de mai mare amploare care includ mai mulţi pacienţi cu aceleaşi modificări genetice. Orice medicament nou poate fi adăugat la studiul existent pe măsură ce noi tratamente experimentale trec prin filtrul laboratorului de cercetare.

Pe parcursul studiului, ar putea fi incluse până la patrusprezece medicamente; până la 12 de la AstraZeneca şi departamentul său de cercetare a produselor biologice MedImmune, şi două de la Pfizer. Aceste medicamente vizează mutaţii foarte specifice şi adesea rare, ceea ce înseamnă că ar putea oferi speranţă pacienţilor care, altfel, au opţiuni foarte limitate de tratament.

Cancer Research UK, AstraZeneca şi Pfizer finanţează în comun programul de cercetare, cu suport din partea NHS. În total valoarea cercetării se ridică la aproximativ 25 de milioane de lire sterline.

Dr. Harpal Kumar, prim-director executiv al Cancer Research UK, spunea: „Acesta este un pas înainte extrem de important în lupta împotriva cancerului. Privim cu entuziasm acest parteneriat deoarece încercăm să obţinem ceva ce niciunul dintre parteneri nu ar putea reuşi pe cont propriu – orientând tratamentele în direcţia pacienţilor despre care ştim că au cea mai mare probabilitate de a beneficia de pe urma lor. Este de asemenea un program care poate fi desfăşurat într-o manieră unică în Marea Britanie, datorită Serviciului nostru Naţional de Sănătate şi reţelei de Centre din întreaga ţară susţinute de Cancer Research UK”.

Ştim că boala canceroasă este unică pentru fiecare pacient în parte, aşa că în prezent ne îndepărtăm de conceptul „terapiei care să se potrivească la toţi” şi în schimb ne străduim să obţinem un tratament mai personalizat. În mod esenţial, schimbăm accentul de la conceperea unui studiu în jurul unui anumit medicament, la structurarea studiului pe principiul selecţiei dintr-o varietate de medicamente pentru un anume tip de pacient. Acest studiu va fi pentru pacienţii cu cancer pulmonar, însă sperăm ca pe viitor medicina stratificată (medicina personalizată) să conducă la îmbunătăţiri dramatice pentru toţi pacienţii cu cancer, cu mai multe opţiuni de tratament şi şanse mai bune de a învinge boala.”

Această activitate reprezintă o nouă abordare pentru punerea în aplicare a cercetării în medicina stratificată, iar această colaborare între Cancer Research UK, AstraZeneca, Pfizer şi NHS va reprezenta cheia pentru depăşirea dificultăţilor pentru obţinerea rezultatelor în această cercetare.

Studiul, condus de investigator principal Profesor Gary Middleton în asociere cu Echipa pentru Dezvoltarea Incipientă a Medicamentelor de la Unitatea de Studii Clinice din cadrul Cancer Research UK, Birmingham, se va sprijini pe prima fază a Programului pentru Medicină Stratificată desfăşurat de Cancer Research UK. Astfel s-a stabilit o modalitate pentru ca spitalele NHS să testeze în mod periodic probele tumorale şi să utilizeze aceste informaţii pentru a ajuta la obţinerea corespondenţei între pacienţii cu cancer şi cel mai adecvat tratament.

Menelas Pangalos, Vice-preşedinte executiv al departamentului de Medicină Inovativă şi Dezvoltare Incipientă din cadrul AstraZeneca relatează: „La AstraZeneca credem că terapiile direcţionate care se adresează mecanismelor subiacente ale bolii reprezintă viitorul tratamentului medical personalizat. Este o abordare care ne va permite să împingem limitele științei şi nu doar pentru a aduce tratamentul potrivit la pacientul potrivit, dar şi pentru a descoperi noi tratamente pentru cei care în prezent au opţiuni limitate. În ultimă instanţă, această colaborare inovativă va ajuta la constituirea cadrului pentru modul în care pacienţii vor fi trataţi pe viitor în centrele NHS, asigurându-le o probabilitate considerabil crescută de a primi un medicament eficace pentru tratamentul cancerului de care suferă.”

Dr. Mace Rothenberg, Prim Vice-preşedinte al departamentului de Dezvoltare Clinică şi Probleme Medicale, şi director medical principal la Departamentul Oncologic al Pfizer, spunea: „Misiunea Pfizer este de a colabora cu parteneri din întreaga lume pentru îmbunătăţirea dezvoltării terapiilor oncologice, şi suntem mândri de parteneriatul nostru cu Cancer Research UK şi cu AstraZeneca în acest studiu important.”

„Pe măsură ce înţelegerea noastră privind biologia cancerului a evoluat, am aflat că identificarea anomaliilor genetice de la nivelul unui cancer poate conduce la ameliorări semnificative ale tratamentului pentru boala respectivă. Astăzi, comunitatea ştiinţifică se confruntă cu găsirea celor mai eficace şi eficiente modalităţi de a desfăşura studii clinice şi de a obţine noi medicamente pentru pacienţi în această nouă lume a medicinii stratificate. Credem că formatul inovativ al studiului Matrice pulmonară la nivel naţional poate reprezenta un potenţial semnificativ pentru pacienţii cu cancer pulmonar avansat.”

Jeremy Hunt, Ministrul Sănătăţii, a spus: „Prin investigarea a 11,5 milioane de lire sterline pe zi în cercetare şi dezvoltare pentru ştiinţele naturale, am adus această ţară la stadiul unuia dintre cele mai bune locuri din lume pentru realizarea şi investirea în studiile clinice, ceea ce a făcut să fie posibile programe revoluţionare cum este acesta. Programul pentru Medicină Stratificată al Cancer Research UK va asigura colaborarea unor cercetători de frunte cu domeniul medical şi cu NHS în vederea cercetărilor inovative, salvatoare de vieţi, iar personal aştept cu nerăbdare beneficiile pe care le va aduce pentru pacienţii cu cancer şi familiile acestora.

Profesorul Gary Middleton, investigator principal din cadrul Unității de Studii Clinice de la  Cancer Research UK, Birmingham, a declarat: „Acesta este unul dintre cele mai ample studii pentru tratament personalizat desfăşurare vreodată pentru orice formă de cancer, un studiu care îşi propune să găsească tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit pe baza unei înţelegeri profunde a mecanismelor care fac posibilă creşterea şi supravieţuirea propriilor celule canceroase.”

„Pentru pacienţii noşti, este o posibilitate extraordinară de a avea acces la o varietate largă de terapii personalizate pentru tipul specific de cancer pulmonar de care suferă. Pentru persoanele care oferă îngrijiri pacienţilor cu cancer pulmonar din Marea Britanie,  este captivant să poată oferi aceste tratamente pacienților când acestea se află încă într-un stadiu foarte incipient de dezvoltare clinică”.

„Cu acest studiu Matrice, medicina oncologică în Marea Britanie în prezent devine un factor cheie la nivel global în căutarea unor terapii direcţionate mai eficace pentru persoanele care suferă de această boală devastatoare.”

Profesorul Peter Johnson, medic clinician principal la Cancer Research UK, spunea: „Progresele extraordinare pe care le-am făcut în înţelegerea modului în care se dezvoltă cancerele ne dau speranţa că direcţionarea tratamentului în mod specific înspre punctele vulnerabile de la nivelul tumorilor pacientului ar putea revoluţiona medicina în următorii zece ani. Aceste medicamente de precizie promit extrem de mult, însă ne prezintă următoarea provocare: cum putem găsi cele câteva forme de cancer cu cea mai mare probabilitate de a răspunde în timp pentru a le administra tratamentul potrivit? Acest parteneriat unic ne va permite să căutăm ţintele moleculare la nivelul a sute de cancere, şi să aflăm cât mai repede posibil care dintre tratamentele noi pot veni în ajutorul pacienţilor.”

Informaţii furnizate de Cancer Research UK 

http://medicalxpress.com/news/2014-04-clinical-trial-advance-lung-cancer.html

 

 

Data 31.05.2014

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT