Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Ghid pentru Mangementul Cancerului Pulmonar - Diagnostic și Stadializare

Cancerul pulmonar este o neoplazie care domină tabloul actual al malignităților în întreaga lume; este situat pe un tragic prim loc în statisticile de mortalitate, fiind o problemă majoră de sănătate.
Analiza activității rutiniere din Serviciile de Bronhologie din România și din lume, departamente cu mare experiență în explorarea bronhoscopică, arată că ponderea patologiei este reprezentată de cancerul pulmonar.
Cancerul bronhopulmonar ocupă locul I pentru decesele cauzate de toate tipurile de neoplazii !
Mortalitatea este ridicată din cauza diagnosticării târzii.

Neoplasmul bronhopulmonar este o boala silențioasă, diagnosticată foarte târziu (75 % din cazuri sunt diagnosticate în stadii inoperabile ale afecțiunii). Factorul de risc principal este fumatul.
În momentul diagnosticului 55% dintre pacienţi se prezintă cu metastaze, circa 30% cu boală avansată loco-regional şi doar 15% în stadii localizate.

Pacienţii cu rată lungă de supravieţuire sunt cei diagnosticaţi în stadii precoce, rezecabile, fapt ce indică necesitatea diagnosticului în stadii precoce, preclinice precum şi tratarea leziunilor preneoplazice.

Din toate aceste aspecte epidemiologice reiese necesitatea diagnosticului cât mai precoce a CBP, care să permită instituirea cât mai rapidă a terapiei, în vederea prelungirii supravieţuirii şi ameliorării calităţii vieţii.

Profilul pacientului cu cancer pulmonar în România este următorul:
• 85% sunt fumători cronici,
• este întâlnit preponderent la bărbați, dar se află în creștere și la femei,
• 50% dintre pacienți au vârste între 45 și 65 de ani,
• educația medicală precară determină pacienții să solicite medicului consult în general în stadii avansate ale bolii,
• sub 5% sunt descoperiți întâmplător, la controale de rutină,
• în momentul diagnosticului numai 20-25% sunt operabili (boala nu este foarte avansată),
• fără tratament, majoritatea pacienților decedează în primul an de la diagnosticare.

Bronhoscopia este o procedură care stabilește de cele mai multe ori cu certitudine și în timp foarte scurt diagnosticul, fiind extrem de utilă pentru diagnosticul pozitiv și stadializarea neoplasmului bronhopulmonar.

În România este necesar să crească accesul populației la bronhoscopie, să crească numărul medicilor calificați pentru efectuarea bronhoscopiilor precum și dotarea materială a laboratoarelor de bronhologie existente și crearea altora noi (cel puțin a unui laborator de bronhologie în fiecare județ).
Din cei aproximativ 900 de pneumologi români cca 25 % au competență în bronhologie (endoscopie bronșică), iar din aceștia numai jumătate au posibilitatea de a lucra propriu-zis în cabinete de bronhologie.

Centrele de referință pentru bronhologie din România: Timișoara, Iași, Cluj, Oradea, înregistrează în ultimii 10 ani o creștere exponențială a numărului de bronhoscopii efectuate – peste 2000 bronhoscopii/an în fiecare centru.

În cel mai mare Serviciu de Bronhologie din România, al Institutului de Pneumologie “Marius Nasta”, numărul de bronhoscopii1 în anul 1990 era cca 2000, în anul 2010 a atins cifra record de 110008.

Apariția sau dezvoltarea unor metode de diagnostic și tratament pentru bolile respiratorii precum: tomografia computerizată, rezonanța magnetică nucleară, tehnicile de imunohistochimie, chirurgia toracică de rezecție anastomoză a căilor aeriene au amplificat și mai mult indicațiile pentru bronhoscopie.

Performanța diagnostică a cancerului pulmonar în centrele de referință din România prin bronhoscopie este foarte bună și se află în creștere.

Puteți parcurge Ghidul pentru Mangementul Cancerului Pulmonar în fereastra de mai jos:

Referință http://www.srp.ro/ghiduri/

 

Data 28.04.2014

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT