Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Rezultatele studiului PATHOS în BPOC

Studiile clinice desfășurate "în viața reală" contribuie la susținerea rezultatelor și teoriilor medicale provenite din cercetarea clinică randomizată.

Dr. Kjell Larsson, profesor în cadrul Institutului Karolinska din Stockholm susține că: "Spre deosebire de studiile clinice controlate, aşa-numitele dovezi obţinute din lumea reală au la bază date observaţionale – fişe medicale electronice şi/sau registre de sănătate, iar scopul lor este de a încerca să ofere răspunsuri mai detaliate pentru provocările clinice existente, reducând astfel atât povara bolii cât şi costurile şi impactul real al strategiilor de gestionare a terapiilor”.

Studiul PATHOS, este un studiu desfășurat "în viața reală" , un studiu amplu cu date din practica medicală curentă, care a comparat eficacitatea a două combinații fixe de corticosteroid inhalator și beta-agonist cu durată lungă de acțiune, ambele prescrise frecvent pacienților cu BPOC.

Studiul PATHOS s-a desfașurat pe o perioadă de 11 ani, în intervalul anilor 1999 - 2009, sub îndrumarea Universității din Uppsala din Suedia și a presupus examinarea retrospectivă a dosarelor medicale provenind de la 5.468 de pacienți tratați pentru boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) cu corticosteroid inhalator și beta-agonist cu durată lungă de acțiune, acoperind în total 19.000 de pacienți-ani.

Prima analiză a datelor a fost publicată în Journal of Internal Medicine și a comparat rata exacerbărilor BPOC în funcție de tratamentul cu două combinații în doză fixă prescrise frecvent și anume: budesonid/formoterol (Symbicort® Turbuhaler®), respectiv fluticazonă/salmeterol(Seretide™).

Rezultatele studiului PATHOS au arătat următoarele:

  • asocierea budesonid/formoterol a redus rata anuală a exacerbărilor moderate-severe cu 26% față de fluticazonă/salmeterol (0,80 în comparaţie cu 1,09/ pacienți-ani; p<0,0001), iar o reducere semnificativă a fost evidentă pentru toate tipurile de evenimente asociate cu exacerbările, ca de exemplu, administrarea de antibiotice și corticosteroizi orali sau spitalizările.
  • utilizarea combinației budesonid/formoterol a redus spitalizările pentru BPOC cu 29% (0,15 în comparaţie cu 0,21/ pacienți-ani; p<0,0001), precum și zilele de spitalizare din cauza exacerbărilor BPOC cu 34% (0,63 în comparaţie cu 0,95/ pacienți-ani; p<0,0001), comparativ cu administrarea de fluticazonă/salmeterol.
  • pacienţii cu BPOC trataţi cu SYMBICORT® Turbuhaler® (budesonidă/formoterol) au o probabilitate semnificativ mai mică de a suferi exacerbări ale BPOC-ului şi de asemenea o probabilitate semnificativ mai mică de a fi spitalizaţi pentru BPOC decât cei trataţi cu SERETIDE™ (fluticazonă/salmeterol).

Rezultatele studiului în extenso le puteți parcurge accesând următorul link:  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.12067/pdf

Referință: Larsson et al, Journal of Internal Medicine, 2013, 273; 584–59

 

Data 28.04.2014

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT