Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Ghidul "Top 10 întrebări despre cancerul pulmonar"

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat, în luna noiembrie 2013, ghidul destinat persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar care și-a propus să răspundă celor mai frecvente 10 întrebari legate de cancerul pulmonar, de unde și denumirea: Ghid "Top 10 întrebări despre cancerul pulmonar”.

Pentru ca acest ghid să fie cât mai la îndemana pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar, ghidul cuprinde și un scurt  dictionar explicativ al termenilor implicați în managementul neoplasmului pulmonar. 

Specialişti recunoscuţi în domeniu, Dr. Dana Stănculeanu, de la Institutul Oncologic “Alexandru Trestioreanu”, Profesor Asociat Dr.  Ruxandra Ulmeanu, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, Universitatea Oradea, Dr.  Iustina Fusu, vicepreşedinte al Ligii Române de Cancer, dr. Sorin Vancea, preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie, Spitalul „Victor Babeş”, Timişoara, Prof. Dr. Florin Mihălţan, preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie, Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, Bucureşti, UMF Carol Davila Bucureşti şi Cezar Irimia, preşedintele FABC și-au adus contribuția în realizarea ghidului, facilitând astfel transmiterea informației medicale la cât mai mulți pacienți și nu numai.

În cadrul Ghidului, președintele FABC, Cezarina Irimia amintește: “Recent, Organizatța Mondiala a Sănătății a inclus aerul poluat pe lista factorilor cancerigeni! Și iată cum ne crește riscul de boală! În plus, Agenția Internatțonala de Cercetare a Cancerului atrage atenția ca cea mai mare incidență a cancerului de plămâni este în Europa Centrala și de Est.”

De asemenea, tot în cadrul Ghidului, Dr. Iustina Fusu, vicepreședintele al Ligii Române de Cancer trage un semnal de alarmă asupra riscului cancerului pulmonar: "Subliniez faptul că acest tip de cancer este cel mai frecvent neoplasm în rândul bărbaților și al patrulea ca frecvență la femei. În România, potrivit Globocan din 2008, se înregistrează o incidență de 30 de cazuri la 100 000 de locuitori.”

Ghidul „Top 10 întrebări despre cancerul pulmonar” îl puteți parcurge integral accesând link-ul următor: http://fabc.ro/publicatii/ghid-pulmonar-final.pdf
 

Data 28.04.2014

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT