Noutati
Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

FIBROZA PULMONARÄ‚ POST-COVID

Fibroza pulmonară este una dintre cele mai grave complicaÈ›ii ale pneumoniei post Covid-19. Ea apare, de regulă, la pacienÈ›ii care au avut afectări pulmonare pe fond de infecÈ›ie cu noul coronavirus. Ca È™i simptomatologie, pacienÈ›ii acuză: oboseală, respiraÈ›ie îngreunată, dar È™i dureri articulare, toracice, tuse, etc.                           

Fibroza pulmonară post-COVID este o înlocuire a È›esutului pulmonar cu È›esut fibrotic È™i este prezentă pe scară largă la pacienÈ›i, deoarece există un număr mare de îmbolnăviri, dar apare È™i mult mai frecvent decât în alte boli. SpecialiÈ™tii susÈ›in  că au fost înregistrate cazuri în care pacienÈ›ii au dezvoltat fibroză chiar în câteva zile, până la o lună. Există È™i cazuri când s-a ajuns la transplant. În majoritatea cazurilor persoanele afectate de această maladie sunt puse pe terapie anti-fibrotică. Sunt È™i cazuri când a apărut progresia fibrozei în dinamică, lucru care nu se întâmplă în alte afecÈ›iuni, decât în fibroza pulmonară idiopatică. Pneumologii susÈ›in că este o formă a cărei cauză deocamdată nu se cunoaÈ™te È™i care rapid progresează, cu deces foarte mare dacă nu se aplică la timp tratament antifibrotic.

În acelaÈ™i timp, specialiÈ™tii avertizează că istoria naturală a fibrozei post-COVID rămâne să fie cunoscută, iar în prezent se urmăreÈ™te modul în care evoluează lucrurile de la un caz la altul. Potrivit unor studii, analizând datele privind situaÈ›ia pandemiei globale, în jur de 50% dintre pacienÈ›ii cu post pneumonie Covid fac fibroză, iar lucrurile sunt încă în evoluÈ›ie.  SpecialiÈ™tii mai spun că este nevoie de o urmărire a  pacienÈ›ilor care au făcut fibroză, pe un timp mai îndelungat: de la 3 la 12 luni. În această perioadă este nevoie de efectuat mai multe examinări medicale È™i analize, inclusiv teste imagistice, iar cei care vor avea anomalii la ultimele controale, vor rămâne în continuare în monitorizare pentru următoarele luni. Monitorizarea este necesară pentru a putea fi identificate la timp complicaÈ›iile apărute după externare È™i a fi aplicat tratament corespunzător. Medicii pneumologi atrag atenÈ›ia că dacă se instalează fibroza pulmonară È™i nu este tratată, boala devine permanentă È™i pacienÈ›ii ar putea avea nevoie de oxigenoterapie pe toată viaÈ›a. În aproape toate cazurile, însă, este recomandat un program complet È™i complex de recuperare, bazat pe miÈ™care È™i practicarea de exerciÈ›ii uÈ™oare de întărire a musculaturii, odihnă suficientă cu o alimentaÈ›ie echilibrată.

ExerciÈ›iile È™i tehnicile de respiraÈ›ie reprezintă o modalitate de a reabilita plămânii. Evaluarea fiecărui pacient cu fibroză post COVID-19 se va face de către medicul specialist recuperaÈ›ionist, care ia în calcul toÈ›i indicatorii: fie sechelele funcÈ›ionale post-Covid-19, simptomatologia clinică, inclusiv bolile asociate - pe care pacientul le avea anterior sau care s-au reactivat/agravat pe parcursul infecÈ›iei. Studiile arată clar că sunt persoane vindecate care È™i la È™ase luni de la externare acuză oboseală, dificultăți de respiraÈ›ie È™i dureri în piept. O parte dintre ei îÈ™i pot pierde până la 30% din funcÅ£ia pulmonară. În prezent mai mulÈ›i savanÈ›i lucrează la descoperirea medicamentelor antifibrotice cu o acÈ›iune È›intită asupra Fibrozei post Covid. Unele preprate elaborate sunt testate pe această categorie de populaÈ›ie È™i deja demonstrează rezultate excelente, micÈ™orând vădit gradul de fibroză, astfel reducând È™i numărul persoanelor invalidizate. La astfel de proiecte de cercetare participă È™i pacienÈ›i din Republica Moldova.

Data 28.09.2021

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT