ALERGIILE: CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT
Alergiile sunt reacÈ›ii exagerate ale organismului, ca urmare a intrării în contact cu anumite substanÈ›e din mediul înconjurător. Printre acestea pot fi: polenul, veninul de albine parul animalelor de companie, diverse alimente sau medicamente. Orice poate fi un alergen daca sistemul nostru imunitar are o reacÈ›ie adversă, tratând aceste substanÈ›e ca fiind străine, astfel că acÈ›ionează împotriva lor È™i declanÈ™ează un răspuns imun. Acestea sunt, de fapt, inofensive, poartă numele de alergeni È™i pot ajunge în organism prin inhalare, ingerare sau prin contactul cu pielea.
Printre alergenii frecvenți se numără și sporii de mucegai, acarienii de praf sau latexul.
Proteinele din unele alimente, precum: ouăle, laptele, arahidele, crustaceele, soia, grâul, sau anumite metale, cum ar fi: nichelul È™i cobaltul, la fel pot provoca alergii.
Simptomele și factorii de risc
Cele mai frecvente simptome ale alergiilor sunt: strănut; nas înfundat; mâncărimi ale nasului; dificultăți în respiraÈ›ie. La baza pielii pot include: erupÈ›ii cutanate; apariÈ›ia de prurit (mâncărime); iritaÈ›ii. În cazul în care substanÈ›a care a provocat alergia ajunge în sânge, simptomele pot fi resimÈ›ite la nivelul întregului corp. Ritmul cardiac devine mai ridicat, iar tensiunea arterială, mai scăzută.
Alergiile pot determina umflarea, înroÈ™irea sau lăcrimarea ochilor sau a altor părÈ›i ale corpului, precum: faÈ›a, gâtul, buzele, limba. Alergiile pot avea ca simptome vărsături sau diaree.
În ceea ce priveÈ™te factorii de risc, există o probabilitate mai mare de declanÈ™are a unei alergii în cazul celor care: au astm; au în familie persoane care suferă de astm sau alergii; copiii.
Tipurile de alergii
- Alergia alimentară - provocată de substanțele din anumite alimente: ouă, lapte, fructe de mare, peste, nuci etc.;
- Alergia la medicamente - când organismul reacÈ›ionează la anumite produse farmaceutice;
- Alergia la veninul insectelor - apare ca urmare a mușcăturii de insectă - cum ar fi albina sau viespea - dacă persoana este alergică la veninul acesteia;
- Alergia de contact - ca reacÈ›ie în urma contactului dintre piele È™i un alergen, cum ar fi părul de animale sau latexul.
- Șocul alergic - denumit și șoc anafilactic - este cea mai periculoasă manifestare a unei reacții alergice de acest tip, deoarece poate provoca decesul.
Deseori, alergiile se manifestă sub formă de rinită alergică ce pare, cel mai adesea, la nivelul membranelor mucoase ale tractului respirator, ale nasului È™i ale ochilor. Rinita alergică presupune inflamarea mucoasei nazale È™i, din cauză că printre simptomele sale se numără nasul înfundat, strănutul È™i scurgerile nazale, este adesea confundată cu răceala.
Sub formă de dermatită atopică, este cronică È™i tinde să fie recurentă. Aceasta nu se poate vindeca, dar simptomele ei, care recidivează, pot fi ameliorate È™i prevenite prin tratament. Se manifestă la nivel cutanat, sub formă de mâncărimi, pete, piele uscată È™i sensibilă.
Sub formă de astm alergic, ce presupune umflarea mucoasei bronșice, producerea unei cantități mai mari de mucus și blocarea căilor respiratorii. Simptomele specifice sunt tusea, respirația cu dificultate, senzația de sufocare.
Diagnosticarea și tratamentu
Diagnosticarea alergiilor are loc în urma efectuării unor teste specifice. Alergiile nu se vindecă, dar pot fi prevenite, iar simptomele acestora se ameliorează prin administrarea de medicamente, dar doar la recomandarea medicului specialist.
O metodă de prevenire a alergiilor este evitarea contactului cu substanÈ›a la care eÈ™ti alergic. Alergiile nu doar că produc stări fizice neplăcute, dar, uneori, îÈ›i pot pune în pericol chiar viaÈ›a. De aceea, este important să È›inem cont de reacÈ›iile organismului nostru la contactul cu diverse substanÈ›e È™i să ne asigurăm că nu ne expunem la acelea care ne-ar putea dăuna. E de menÈ›ionat, că la nivel mondial, sute de milioane de oameni suferă de pe urma unor reactii alergice. Spre exemplu, peste 220 de milioane de persoane sufera de o forma de alergie alimentara, insa, potrivit experilor in domeniu, numarul raportat reprezinta doar varful iceberg-ului.
NOUTĂȚI
- DERMATOMIOZITA, O MALADIE AUTOIMUNĂ CRUNTĂ Dermatomiozita este o boală inflamatorie rară, autoimună, caracterizată de slăbirea şi inflamarea mușchilor, care...
- POLIOMIELITA: SIMPTOME ȘI TRATAMENT Poliomielita - numită și paralizia infantilă, este o boală virală, extrem de contagioasă, care poate provoca...
- STUDIILE CLINICE, UTILIZATE PENTRU VALIDAREA TRATAMENTELOR NOI E cunoscut că, studiile clinice sunt necesare pentru a demonstra calitatea unor noi medicamente care să vindece sau sÄ...
- toate noutățile
LINK-URI UTILE
- European Medicine Agency
- Food and Drug Administration
- World Health Organization
- Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale
- Ministerul Sănătăţii
- Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
CONTACT
- ARENSIA Exploratory Medicine SRL
- Str. Dionisie Lupu, Nr. 70-72, Sector 1, București
- contact-ro@arensia-em.com
- formular de contact