PSORIAZISUL NU ESTE O SENTINȚĂ
Psoriazisul, deși face parte din categoria bolilor de piele, maladia debutează, de fapt, în interiorul corpului, fiind o afecțiune a sistemului imunitar. Este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 3% din populația globului- persoane de diferite vârste. Se manifestă prin erupții cutanate, însoțite de mâncărime și apariția unor pete roșii pe piele, de diferite dimensiuni. Afecțiunea este o dermatoză netransmisibilă. Statisticile arată că în aproximativ 30 la sută din cazuri, problema imunitară este genetică. S-a constatat că în familia persoanelor cu psoriazis exista frecvent si alți membri cu această boală. Totuși, și alți factori au un rol în apariția bolii. Psoriazisul a fost asociat cu stresul, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, amigdalita streptococică, infecțiile virale, administrarea anumitor medicamente, precum şi cu traumatismele la nivelul pielii sau cu stresul cotidian. De aceea, medicii recomandă ca să evităm cauzele care ar putea declanșa psoriazisul, precum: leziunile la nivelul pielii, stresul, stările de agitație, infecțiile, administrarea unor medicamente fără consultul specialistului, dar și expunerea prelungită la soare, alcoolul, fumatul etc.
Deocamdată oamenii de știință nu au descoperit nicio legătură între regimul alimentar şi psoriazis, însă există anumite cazuri în care pacienții declară că evitarea unor alimente, precum: carnea roșie, laptele, cafeaua, legumele şi fructele de culoare închisă, gălbenușul de ou, alimentele cu gluten, uleiul de porumb, siropul de fructoză, zahărul, făina, condimentele, alimentele procesate, fast-food-ul au dus la ameliorarea simptomelor. Printre factori de risc se înscrie și climatul rece şi uscat, pielea uscată, tratamentul antihipertensiv sau anumite boli mentale.
Potrivit datelor statistice, majoritatea bolnavilor cu psoriazis sunt adulți, însă există şi cazuri când copiii pot face această boală, în special cei care nu au un sistem imunitar puternic, sunt bolnăvicioși şi au sensibilitatea exacerbată la nivelul pielii.
Tipuri de psoriazis şi simptome
Psoriazisul se poate manifesta în forme ușoare, cu mici zone acoperite de erupții cutanate, moderate sau severe, când pielea devine inflamată, cu zone roșii acoperite de piele uscată. Leziunile variază ca aspect, în funcţie de tipul de psoriazis, care poate fi de 5 feluri: cu plăci, gutos, pustular, inversat şi eritrodermic.
Cea mai frecventă formă de psoriazis este cea cu plăci- întâlnită în peste 80% dintre cazurile de psoriazis. Aceasta se manifestă prin porțiuni de piele îngroșată, solzoasă, cu tentă albicioasă, argintie sau roșiatică, ce se pot dezvolta pe orice regiune a corpului, în special pe coate, scalp, genunchi, dar şi în zona lombară. Nici unghiile nu sunt ocolite de această afecțiune, peste 50% dintre pacienți prezentând modificări la nivelul unghiilor de la mâini sau picioare.
De asemenea, mai poate fi dezvoltată artrita psoriazică, afecțiune ce se manifestă prin umflarea articulațiilor şi durere, care duc la îngreunarea sau incapacitatea de folosire a mâinilor. Acest tip de psoriazis poate apărea la orice vârstă, însă cele mai afectate categorii de vârstă sunt cele între 30 şi 50 de ani. Specialiștii recomandă ca, dacă observăm careva schimbări pe piele trebuie neapărat să consultăm medicul dermatolog pentru un tratament adecvat.
Tratament pentru psoriazis
Din păcate, deocamdată, nu există încă un tratament care să vindece definitiv psoriazisul, dar posibilitatea de a obține o remisie pe timp îndelungat este absolut reală, susțin medicii.
Potrivit specialiștilor, foarte des se întâmplă ca simptomele să dispară de la sine, chiar şi fără tratament, după care revin, în funcţie de factorii de risc la care este expusă persoana. Majoritatea cazurilor de psoriazis sunt forme ușoare, iar tratamentul presupune hidratarea intensă a pielii cu creme şi loțiuni speciale, cum sunt cele pe bază de aloe vera, șampoane, medicamente şi expunerea pe termen scurt la razele soarelui. Însă, în cazurile severe de psoriazis, tratamentul poate consta în mai multe proceduri indicate de către medicul dermatolog, care uneori pot fi necesare pentru tot restul vieții.
Pentru descoperirea unor medicații care să combată maladia, cercetători din întreaga lume continuă să depună eforturi maxime. Astfel, companiile farmaceutice mari desfășoară diverse proiecte de cercetare clinică în vederea obținerii moleculelor inovative care să vindece definitiv psoriazisul. Și Compania ARENSIA, care își desfășoară activitatea în Republica Moldova, are oportunitatea de a fi unul dintre centrele participante la aceste studii clinice, în colaborare cu Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga“. Astfel pacienții moldoveni au posibilitatea să beneficieze de medicații noi, cu posibile efecte de vindecare sau cu o remisie a bolii pe o perioada de lungă durată. În același timp, participând în aceste proiecte, lansate în baza studiilor clinice care se desfășoară la ARENSIA, medicii moldoveni au posibilitatea să conlucreze cu profesori și savanți notorii internaționali şi să-şi consolideze cunoștințele și abilitățile profesionale.
NOUTĂȚI
- PROGRESE ÎN TRATAMENTUL BPOC BPOC este o maladie cronică respiratorie, compusă în principal din două afecțiuni - bronșita cronică ş...
- VIRUSUL HIV: EVOLUȚII ÎN TRATAMENT Virusul HIV (virusul imunodeficienței umane) este un virus care, odată pătruns în organism, atacă sistemu...
- ASTMUL BRONȘIC: UNA DIN CELE MAI FRECVENTE AFECȚIUNI CRONICE Astmul bronșic reprezintă o maladie pulmonară cronică, ce constă în limitarea fluxului de aer din căile...
- toate noutățile
LINK-URI UTILE
- European Medicine Agency
- Food and Drug Administration
- World Health Organization
- Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale
- Ministerul Sănătăţii
- Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
CONTACT
- ARENSIA Exploratory Medicine SRL
- Str. Banul Antonache 40-44, 011665, Sector 1, București
- contact-ro@arensia-em.com
- formular de contact