Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

TERAPIA GENETICĂ - O CALE NOUĂ CĂTRE TRATAMENTUL CANCERULUI

Terapia genetică este o metodă terapeutică ce foloseşte genele şi informaţia pe care ele o poartă pentru a trata o boală genetică sau pentru a modifica un comportament celular. Principalele maladii la care se referă, în prezent, terapia genică sunt: cancerul, SIDA şi bolile imunologice. Indicaţiile s-ar putea extinde odată cu dezvoltarea tehnicilor. Potrivit oamenilor de ştiinţă internaţionali, în stadiul actual al cercetărilor, nu se poate de gândit la vindecarea celulelor bolnave. Strategia constă, din contra, în distrugerea lor fără a altera celulele sănătoase, ceea ce este imposibil de realizat cu chimioterapia clasică actuală. Cercetările sunt bazate pe trei tehnici principale:

  • modificarea, prin tehnici genetice, a celulelor pacientului (limfocite, de exemplu), cu scopul ca ele să distrugă celulele bolnave (celule tumorale, de exemplu), făcând în aşa fel încât ele să fabrice substanţe toxice pentru celulele bolnave;
  • introducerea în mod specific în celulele bolnave a unei gene care, atunci când va fi citită, va conduce la fabricarea unui produs toxic care le va distruge;
  • introducerea unei gene capabile să stimuleze mijloacele de apărare imunitară a pacientului (a căror deficienţă a permis dezvoltarea tumorii).

Anumite forme de boli oncologice au început deja să fie tratate genetic în Statele Unite ale Americii. Cercetătorii interaționali au descoperit conceptul de a modifica genetic o celulă umană, pentru a reuși tratarea unor maladii cum ar fi cancerul. Este un concept care a fost analizat în ultimele trei decenii și care la finele anului trecut a atins "standard of care", ceea ce înseamnă că a devenit practică medicală în SUA. Alături de cercetătorii americani, la studiu au participat şi cercetători români. Potrivit lor, strategia la care au lucrat implică modificarea genetică a celulelor albe în pacienți care au cancer, pentru a produce celule ce au capabilitatea să migreze în organism, să detecteze celulele canceroase și să le elimine. Acest tip de tehnologie implică folosirea celulelor pacientului, pe care le modifică, folosind gene sintetice, gene care exprimă acești receptori ce facilitează recunoașterea celulelor canceroase. În prezent această terapie este folosită în SUA în tratarea limfomului malign cu celule B, o boală extrem de gravă în stadiu metastatic, ce ucide zeci de mii de oameni în fiecare an. Aprobarea, în octombrie 2017, de către FDA (n.r., Food and Drug Administration, Agenția Federală pentru Hrană și Medicamente a Statelor Unite), a marcat o nouă etapă în medicina moleculară. Obiectivul cercetătorilor americani este că, pornind de aici, în câțiva ani, toate tipurile de boli oncologice să devină vindecabile.

"Începutul este leucemia, sunt bolile maligne sanguine, dar deja sunt în derulare şi programe pentru tratarea tumorilor solide" - susţin cercetătorii. Un tratament de acest tip pentru un pacient aflat în stare terminală costă sute de mii de dolari în SUA și durează câteva săptămâni. Terapia a presupus 25 de ani de cercetare și au fost investiți peste un miliard de dolari în primul produs care este pe piață. Potrivit oamenilor de ştiinţă, în prezent în lume sunt în desfăşurare multiple studii asupra noilor terapii în cancer. În acest scop în țările dezvoltate activează Centre Specializate, unde este promovată pe larg cercetarea cu potenţial aplicabil în domeniul terapiilor avansate cu celule stem umane pentru obţinerea de produse bazate pe tehnologii moderne de biologie moleculară.

Potrivit cercetătorilor, aici se merge pe mai multe direcţii de cercetare, cum ar fi: biologia celulelor tumorale, medicina regenerativă, studiul celulelor stem adulte, sănătatea şi factorii de mediu şi imunoterapiile. S-a început cu celulele, pentru că aceasta este o nouă tendinţă, să utilizezi celulele sistemului imunitar, pentru a le direcţiona în posibilitatea de a trata cancerul prin activarea sistemului imunitar prin celulele stem şi prin învăţarea acestor celule să ajute la tratament. Aceasta este o altă cale decât chimio- şi radio-terapia. O direcţie foarte importantă ţine şi de dezvoltarea imunoterapiei. În cadrul acestor Centre sunt utilizate ultima generaţie de facilităţi de cercetare şi microproducţie, care sunt în lume. Este folosit ultimul model în materie de producţie experimentală de medicamente şi vaccinuri, şi celule stem. La fel sunt deschise laboratoare în care se fac cercetări fundamentale, experimente sau diagnostic avansat în cancer pentru realizarea terapiilor personalizate. În cadrul acestor Centre activează medici, oameni de ştiinţă, dar şi masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi, care profund studiază noile terapii în medicină, pentru ca ulterior să le dezvolte în favoarea pacienţilor.

Data 01.11.2019

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT