Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva gripei de sezon

Bolnavii cronici, femeile însărcinate, vârstnicii și personalul medical – cei mai expuși în fața virusului gripal!
https://www.edumedical.ro/vaccinarea-antigripala-incepe-la-sfarsitul-lui-octombrie-inceputul-lui-noiembrie/

        Ce este GRIPA? Este o boala acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal.
       Transmiterea gripei: pe cale aeriană, de la omul bolnav la omul sănătos:
                                     – Direct prin tuse sau strănut;
                                     – Indirect prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă, etc.)
       Contagiozitatea: este mare, dar de scurtă durată (2–4 zile de la debutul bolii).
       Simptome: febră 39–40 grade Celsius, frisoane, cefalee (dureri de cap), dureri musculare, astenie fizică (slăbiciune), congestionarea mucoasei nazale şi a faringelui (rinoreee,  roşu în gât, răguşală până la afonie (pierderea vocii), tuse frecventă, uscată, obositoare, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), greţuri,  vărsături;
      Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă:
a) Recomandări generale pentru prevenirea îmbolnăvirilor:
• Păstrarea unei igiene corporale riguroase
• Evitarea aglomerărilor umane şi a a contactului cu persoanele bolnave
• Evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie
• Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de incalzită - 24–26 grade Celsius).
• Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate
• Evitarea vizitarii bolnavilor sau suspectilor de gripa.
b)   Vaccinarea antigripală  Cea mai eficienta metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală.
      Această vaccinare protejează persoana vaccinată numai faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccine şi nu faţă de toate tipurile de virusuri care dau simpotomatologie asemănătoare gripei. Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 1 an.
                                               Săptămâna Europeană a Imunizării
       Iniţiată în 2005, Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI) este marcată anual la nivel regional cu scopul de a sensibiliza şi conjuga eforturile tuturor în lupta împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.
In 2017, SEI s-a desfăşurat în luna aprilie. Prin sloganul „Vaccinurile sunt eficiente!”, campania din Săptămâna Europeană a Imunizării 2017 subliniază necesitatea creşterii ratei de vaccinare.
Imunizarea este un factor important în procesul de prevenţie a unui număr semnificativ de boli transmisibile, al dizabilităţii şi chiar al decesului asociat acestora, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). România se află pe lista ţărilor în care, în ultimii ani, a scăzut îngrijorător de mult rata de vaccinare, sub cea recomandată, de 95%, arată statisticile.
Mesajele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în cadrul Săptămânii Europene a Imunizării cu privire la importanţa vaccinării copiilor vizează responsabilizarea părinţilor, punctând dreptul la viaţa sănătoasă al copilului, în care imunizarea are un rol esenţial. Nu în ultimul rând, campania arată că, prin vaccinare, este prevenită apariţia epidemiilor, copiii vaccinaţi protejându-i şi pe alţi copii – precum cei prea mici pentru a fi vaccinati, colegi de clasă cu anumite probleme de sănătate care nu permit vaccinarea, dar şi pe cei mai în vârstă şi vulnerabili din familie.
În Săptămâna Europeană a Imunizării, România se alatură ţărilor care organizează acţiuni asociate evenimentului, pentru a evidenţia împortanţa vaccinării şi pentru a comunica mesajele esenţiale care susţin creşterea ratei vaccinării.

Data 16.10.2017

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT