Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Eforturi susținute în tratarea leucemiei la copii: terapia cu celule T vindecă două cazuri de leucemie severă

Doi copii cu o formă agresivă de leucemie, sunt in remisie completă a bolii lor  ( nemaiexistând  nici o urmă de celule canceroase în corpul lor).

Tratamentul experimental a avut ca și ținta terapeutică 'reprogramarea' limfocitelor T pentru ca acestea  să se multiplice în mod accelerat și să atace celulele canceroase.

Cazul unuia din pacienții participanți în cadrul studiului exeperimental, o fetiță în vârsta de 7 ani , fără răspuns terapeutic la tratamentul convențional, a fost mediatizat, după ce terapia experimentală a dus la recuperarea ei totala.

Astfel, exista speranţe în direcţia unui nou demers terapeutic pentru tratamentul formei agresive de leucemie, numită leucemie limfoblastică acută (ALL), şi care ar putea să aducă, în timp, la posibilitatea de a se renunţa la chimioterapie sau la transplantul de măduvă osoasă.

Un studiu similar a fost publicat anterior şi de revista americană Science Translational Medicine, acesta arătând că respectiva tehnică a permis obţinerea unei remisii a bolii în cazul unui grup de adulţi atinşi de acelaşi tip de leucemie.

Procedeul constă în prelevarea din sângele bolnavilor a unor limfocite T, principalele celule ale sistemului imunitar, urmând ca acestea să fie modificate genetic cu ajutorul unui virus şi să fie dotate cu un receptor molecular ce la va permite să atace celulele canceroase.

'Emily se simte bine şi nu a avut nici o recădere la 11 luni după ce a primit limfocitele T modificate genetic', precizează Universitatea din Pennsylvania, care iniţial a dezvoltat această tehnică pentru tratarea adulţilor atinşi de un alt tip de leucemie.

Sursa: Center for Childhood Cancer Research at The Children's Hospital of Philadelphia
Link bibliografie: https://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130325124358.html

Data 07.06.2016

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT