Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Studiu clinic: Detectarea cancerului pulmonar incipient in urma unui test respirator inovator !

LuCID (Lung Cancer Indicator Detector)  reprezinta o noua metoda non-invaziva de diagnosticare a cancerului pulmonar aflat în stadii incipiente.

Obiectivul studiului clinic este evaluarea preciziei cu care LuCID detectează cancerul pulmonar la pacienţii aflaţi sub tratament în secţiile de pneumologie şi oncologie ale Spitalului Glenfield, Leicester, începând cu anul 2015.

Studiul este condus de Salman Siddiqui, conferenţiar al Universităţii Leicester şi medic în cadrul Spitalului Glenfield, iar rezultatele acestuia sunt aşteptate la începutul anului 2016.
 „Cancerul pulmonar are rata cea mai scăzută de supravieţuire la 5 ani dintre toate neoplasmele, iar diagnosticul timpuriu poate creşte semnificativ prognosticul pacienţilor”, precizează conf. Salman Siddiqui.

Cambridge Owlstone Ltd., compania din spatele aparatului, a efectuat o analiză economică în urma căreia a ajuns la concluzia că, în urma utilizarea acestuia, detecţia cancerului pulmonar în stadiile incipiente ar putea creşte procentual de la 14,5% actual la 25% în 2020. În felul acesta, se estimează ca vor fi salvate aproximativ 10.000 de vieţi, iar cheltuielile pentru tratarea bolii vor fi reduse cu 250 milioane de lire.

Dispozitivul functioneaza prin masurarea compuși organici volatili (COV) ce se gasesc in concentrații scăzute in respiratia pacientului și prezintă o altenativă mai ieftină si mai ușor de manipulat raportat la tehnologiile existente.

Billy Boyle, cofondator al Owlstone, afirmă: „Dacă se poate schimba un lucru în lupta cu cancerul, acesta este identificarea bolii într-un stadiu incipient, când a fost dovedit că există tratamente ce pot salva vieţi. La baza funcţionării dispozitivului se află tehnologia FAIMS (Field Asymmetric Ionic Motility Spectometry), care a făcut posibilă crearea unui test rapid şi uşor de utilizat, ce ar putea fi disponibil în cabinetele tuturor medicilor de familie. Echipa noastră nu se va opri până ce nu vor fi înlăturate suferinţele pe care cancerul le produce zi de zi bolnavilor şi familiilor acestora!”.

În plus, procedurile actuale de diagnosticare (CT, RMN, bronhoscopie) sunt costisitoare şi nelipsite de riscuri, așa încât beneficiile unei metode alternative, non-invazive şi mult mai ieftine, sunt clare.

Dacă rezultatele vor fi îmbucurătoare, se doreşte dezvoltarea proiectului şi implementarea dispozitivului într-un număr cât mai mare de clinici.

 

Sursa: Medical News Today
Link: http://www.medicalnewstoday.com/releases/289516.php

Data 19.06.2015

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT