Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Telomerii, o noua stategie în lupta impotriva cancerului !

Cercetătorii danezi de la Universitatea din Copenhaga și de la Spitalul Herlev au facut o descoperire șstințiifică care ar putea schimba modalitatea de tratare până în prezent a cancerului. Aceasta se referă la așa-numiții telomeri.
Telomerii constituie capetele cromozomilor umani.

Până acum, cea mai comună ipoteză a fost aceea că telomerii scurți au legătură cu starea de sănătate precară. Drept urmare, adevărata provocare a cercetătorilor din lumea întreagă a fost stabilirea relației exacte dintre lungimea telomerilor și rata ridicată de mortalitate.

Prin analizarea unui număr de peste 64.000 de subiecți participanți la studiile Oesterbro și Herlev - cele mai complexe cercetări realizate de-a lungul timpului pe tema telomerilor - specialiștii au ajuns la concluzia că lungimea telomerilor determinată genetic nu are nicio influență asupra mortalității.

Cu toate acestea, oamenii care au telomerii mai lungi au un risc crescut de a muri pe fondul unui tip de cancer - care este exact opusul a ceea ce se așteptau cercetatorii să găsească. Astfel, tratamentul cancerului poate fi schimbat radical în viitor.

"Oamenii au telomerii lungi pentru că celulele lor sunt capabile să se întrețină și să se repare. Dezavantajul este că și celulele canceroase au aceeași capacitate, de a-și întreține și repara telomerii, iar apoi inhibă scurtarea acestor capete cromozomiale, lucru care se întâmplă în mod normal cu celulele sănătoase. Dacă vom fi capabili să vizăm în special acest proces de reparare, în principiu, am reuși să oprim dezvoltarea cancerului", spune prof. Stig Bojesen, profesor la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Copenhaga și medic șef la Spitalul Herlev.

Metoda se numește inhibarea telomerazei și a fost studiată ca posibil tratament pentru cancer încă din anul 2000, dar abia acum s-a ajuns la niște concluzii de o importanță semnificativă din punct de vedere științific.

"Până în prezent, metoda nu a reușit să îndeplinească așteptările inițiale. Cu toate acestea, descoperirea noastră subliniază că principiul inhibării telomerazei trebuie avut în vedere pentru tratamentul cancerului. Urmatoarea provocare va fi încercarea de a localiza mai precis care dintre pacienții cu cancer pot beneficia cel mai mult de pe urma unui astfel de tratament", încheie prof. Stig Bojesen.

 

Sursa: Medical Xpress
Link: http://medicalxpress.com/news/2015-04-danish-discovery-cancer-treatment.html

Data 12.06.2015

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT