Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Terapii inovatoare în Hepatita Virală C

Terapia triplă în HCV (Hepatita virală C)

În România în 2014 pacienții cu HCV genotipul 1 vor fi tratați în continuare cu interferon și ribavirină dar se așteaptă noi terapii triple care să se alăture boceprevir și telaprevir.  Noile medicamente se administrează oral o singură dată pe zi si par să aibă putine efecte secundare. A fost deja cerută autorizarea pentru sofosbuvir și simeprevir (pentru alte genotipuri decât 1).

Pentru HCV genotipul 1, în anii următori vor fi autorizate mai multe terapii fără interferon:

  • sofosbuvir cu ledipasvir ca unică tabletă cu sau fără ribavirină (producător: Gilead)
  • ABT-450 (amplificat cu ritonavir) ABT-267, ABT-333 cu ribavirină (producător: AbbVie)
  • declatasvir, asunaprevir și BMS-791325 (producător: Bristol-Myers- Squibb)
  • faldaprevir, deleobuvir (Bi 207127) și ribavirină pentru genotipul 1b (producător: Boehringer Ingelheim)

Multe alte terapii fără interferon se găsesc în stadii incipiente, însă fără interferon nu inseamnă „fără efecte secundare”. Astfel, desigur, multe studii nu vor ajunge până la capăt dar, totuși avalanșa de noi strategii terapeutice în combaterea HCV a început... 

Anul 2014 va fi unul de trecere, cu apariția de noi substanțe aprobate ca terapie triplă. Pentru genotipurile 2 si 3 va apărea tratamentul fără interferon (sofosbuvir + ribavirină), în timp ce restul genotipurilor mai au de asteptat până în anii 2015-2017.

Terapia fără interferon în HCV

În cadrul celei de a 15-a zile a AIDS și a Hepatitei de la Düsseldorf, Germania, dr-ul Stefan Mauss (membru fondator al Centrului privat de cercetare pentru HIV și Hepatogastroenterologie din Düsseldorf) a subliniat că terapia fără interferon şi fără ribavirină va deveni pentru mulţi bolnavi cronici de HCV, terapie standard. Şi ea va fi de tot mai scurtă durată. Posibil va fi acest lucru datorită combinării a două substanţe direct antivirale (DAA: direct acting antiviral agents), ce atacă virusul la molecule diferite.

Unele substanţe asemănătoare ca NS3/4A-Protează, şi NS5B-Polymerază, sau inhibitorul complexului de replicare NS5A sunt deja aprobate, sau stau gata să iasă pe piaţă. Mauss a prezentat faza a II-a a studiului COSMOS, în care combinarea de simeprevir şi sofosbuvir a dus la obţinerea vindecării în procent de peste 90%. Combinarea de daclatasvir şi sofosbuvir pe o durată de peste 12 săptămâni a avut de asemenea rată de vindecare înaltă. În afară de rata de vindecare de peste 90%, un punct îmbucurător este faptul că tratamentul cu DAA este mult mai bine suportat decât tratamentele de până acum.

În plus se cercetează dacă prin combinarea a trei substanţe nu se poate reduce durata tratamentului la 6 până la 8 săptămâni. Totuşi Mauss se aşteaptă ca tratamentul standard să fie de 12 săptămâni.

Experţii de la CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) de la Comisia Europeană de Aprobări EMA au dat un vot pozitiv în data de 20 martie pentru aprobarea produsului simeprevir (Olysio®, 150 mg capsule). Simeprevir este un inhibitor viral specific de serinprotează NS3/4A ce se foloseşte combinat în terapia HCV. Cele mai dese efecte secundare sunt: greaţa, roşirea feţei, prurit, dispnee, creşterea bilirubinei şi fotosensibilitate.

Aprobarea produsului simeprevir este aşteptat cât de curând. Daclatasvir ar putea fi aprobat în august, după Mauss.

Sursa: http://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=51450 

Data 18.04.2014

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT