Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Chimioterapia si receptorul TLR4 asupra manifestarilor gastrointestinale

Echipa științifică a Universității Adelaide a încercat să găsească un remediu împotriva stărilor de rău asociate chimioterapiei și, în urma cercetărilor realizate, a descoperit existența unui receptor transmembranar imun (TLR4), care ar putea fi responsabil de efectele adverse resimțite de către pacienți.

Majoritatea pacienților diagnosticați cu cancer, care urmează ca formă de tratament chimioterapia, acuză efecte adverse severe în urma administrării medicației. Aproximativ 60-80% dintre aceștia prezintă tulburări gastrointestinale de o intensitate epuizantă

Premisa de la care a plecat conducătorul științific al lucrării (Hannah Wardill, University of Adelaide's School of Medical Sciences) a fost aceea că tratamentele existente la momentul actual pentru combaterea tulburărilor provocate de chimioterapie – diaree, dureri abdominale și, în unele cazuri, septicemie – au o acțiune limitată și, cel mai frecvent, ineficientă. Mai mult, acestea pot dăuna afecțiunilor de care mai suferă pacientul, în afară de cancer, și îi pot deteriora calitatea vieții.

Cercetătorii și-au concentrat studiile asupra intestinului, considerat organul cel mai afectat de chimioterapie. De asemenea, se știe că la nivelul intestinului se generează cel mai puternic răspuns imun și, analizând mai în profunzime rezultatele științifice, s-a putut observa că acesta ar rezona și asupra sistemului nervos central.

Receptorul TLR4 a ajuns repede în vizorul echipei de cercetare, fiind cunoscut faptul că acesta ar fi implicat atât în declanșarea tulburărilor gastrointestinale, cât și în capacitatea de control a sensibilității resimțite la durere.   

Conform studiilor de laborator, s-a dovedit că TLR4 generează o reacție inflamatorie, răspuns biologic care este accentuat de chimioterapie. Prin îndepărtarea acestui receptor, s-a constatat o rezistență mai mare la efectele medicației, prin ameliorarea durerilor abdominale și reducerea toxicității de la nivelul intestinului.

Concluziile complete ale studiului au fost publicate în revista Cancer Treatment Reviews.

 

Sursa: Cancer Treatment Reviews
Link: http://medicalxpress.com/news/2015-01-chemotherapy-side-effects.html

Data 03.06.2015

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT