Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Rolul moleculei NF-kB asupra sistemului imunitar versus celule canceroase

Imunoterapia, a fost prezentata la Congresul mondial de oncologie de la Chicago, ca un tratament revoluţionar ce oferă, o speranţă de vindecare a mai multor forme de cancer greu de tratat.

Imunoterapia reprezintă o nouă abordare, bazată pe stimularea sistemului imunitar al pacientului, care astfel, începe să atace tumorile canceroase.

"Aspectul genial al acestei abordări constă în faptul că este mai selectivă şi că produce remisii durabile, nu numai în rândul unui număr restrâns de pacienţi, ci şi în cazul unui grup mai mare, care suferă de metastaze de melanom, fapt care este cu adevărat revoluţionar", a declarat luni Steven O'Day, profesor asistent de medicină la Universitatea din California de Sud.

Un studiu recent publicat în revista științifică Cell Reports a identificat o moleculă, NF-kB, care face ca celulele canceroase să evite sistemul imunitar și ajutându-le astfel să treacă nestingherite de această linie de apărare.

În cercetare se arată cum NF-kB coordonează o rețea de gene imunosupresoare, ce permit tumorii canceroase să se sustragă de la reacția imunitară a organismului.

Oamenii de știință au descoperit că celulele imunitare macrofage migrează la nivelul tumorii încă din stadiile incipiente ale bolii și eliberează substanțe menite să distrugă celulele canceroase. În schimb, NF-kB intervine și ajută tumora să supraviețuiască atacului imunitar.

Inactivarea acesteia ar lăsa celulele canceroase vulnerabile, fapt care ar mări considerabil șansele de a fi distruse de sistemul imunitar.

Astfel, conducătorii acestui studiu (prof. Denis Guttridge si co. din cadrul Universitatii Ohio) cred că imunoterapia ar deveni mult mai eficientă dacă ar fi combinată cu anumite medicamente ce pot inhiba molecula NF-kB.

" Per ansamblu , constatarile noastre demonstreaza ca NF - kB ar putea juca un rol esențial în a permite celulelor să se sustragă activitații ambelor celule ale sistemului imunitar dobândit și adaptiv ", conchide prof. Guttridge .

Studiul a fost dezvoltat și finanțat de National Cancer Institute din Statele Unite ale Americii.


Sursa: Medical News Today
Link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/283604.php

Data 27.05.2015

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT