Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Riscul crescut al pacientilor diagnosticati cu Hepatita C de a dezvolta diverse tipuri de cancer !

 

De-a lungul timpului cercetările științifice realizate au demonstrat existenta legăturii directă dintre Hepatita C și cancerul de ficat; cu toate acestea, nu s-a urmărit niciodată conexiunea dintre infectarea cu Virusul Hepatitic C (VHC) și alte tipuri de cancer.

Plecând de la această ipoteza, o echipă de medici specialiști de la Kaiser Permanente Southern California (KPSC) a monitorizat pe termen lung riscul pacienților diagnosticați cu Hepatita C de a dezvolta diverse forme de cancer, incluzând cancerul de ficat.

Rezultatele unui studiu clinic realizat de echipa KPSC, care vizeaza tocmai relatia dintre Hepatita C si riscul de a dezvolta diverse tipuri de cancer, au fost prezentate cu ocazia Congresului International Gastroenterologie de la Viena, Austria, 22-26 aprilie 2015 („ European Association for the Study of the Liver's 50th International Liver Congress in Vienna, Austria, finds hepatitis C may also raise the risk of developing other cancers.”)

Studiul s-a desfășurat între anii 2008-2012 și a urmărit evoluția pacienților cu vârste de peste 18 ani spitalizați la KPSC, atât cu VHC, cât și fără acest diagnostic.

Pe parcursul a cinci ani, Dr. Nyberg si restul cercetătorilor implicati in proiect au identificat 2.213 tipuri de cancere, doar în rândul pacienților suferinzi de Hepatita C ! Raportat la numărul de cazuri oncologice noi întâlnite la pacienții fără VHC, s-a constatat că persoanele infectate prezintă un risc de 2,5 ori mai mare de a dezvolta cancer de ficat și o probabilitate de 2 ori mai ridicată pentru alte neoplazii – renale, prostatice și limfom non-Hodgkin.

În urma rezultatelor studiului, desfasurat de catre echipa KPSC, vice-sectretarul  Asociatiei Europene pentru Studiul Ficatului, Dr. Laurent Castera comenteaza: "aceste date se adauga la banca de dovezi care leaga in mod clar  hepatita C , cu riscul crescut de cancer ! ", si  "subliniaza ca există încă un drum lung de parcurs în scopul de a înțelege pe deplin aceasta boala complexă și devastatore !”

 

Hepatita C este o afecțiune a ficatului, cauzată de infectarea cu VHC. Se estimează că numărul persoanelor cu acest diagnostic creste alarmant atat in USA cat si in Europa. Estimările arată că 70 - 80% nu știu că au această boală, în multe cazuri maladia nefiind însoțită de simptome specifice. 

Sursa: Medical News Today
Link bibliografie: http://www.medicalnewstoday.com/articles/293082.php

 

Data 21.05.2015

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT