Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

MASURATORILE PLETISMOGRAFICE ALE RASPUNSULUI BRONHODILATATOR IN BPOC STABIL

Cu ocazia Congresului Societatii Romane de Pneumologie desfasurat la Sibiu in perioada 8-11 octombrie 2014 echipa de cercetare ARENSIA a prezentat un studiu de cercetare cu tema:

 

MASURATORILE PLETISMOGRAFICE ALE RASPUNSULUI BRONHODILATATOR IN BPOC STABIL

 

Irina Strambu, Diana Ionita, Ileana Stoicescu, Madalina Burecu, Camelia Nita, Alina Croitoru, Daniela Dospinoiu, Felicia Cojocaru

 

ARENSIA Exploratory Medicine - Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Bucuresti

 

Scop: Evaluarea modificarilor parametrilor functionali respiratori dupa bronhodilatie maxima la pacientii cu BPOC stabil.

Metoda: Spirometria si body-pletismografia s-au efectuat pe baza criteriilor ATS / ERS la pacienti cu BPOC stabil (fara simptome/istoric de astm, non-atopici), inainte si 30 de minute dupa inhalarea de salbutamol 400 micrograme si ipratropium 36 mcg. Limita pentru un raspuns pozitiv a fost: 12% pentru cresterea VEMS (cel putin 200 ml), 12% pentru crestere CI sau descresterea VR si 25% pentru scăderea Raw.

Rezultate: au fost inclusi 52 pacienti (varsta medie 60 ± 6 ani, 37 barbati), stadiile II  (24 subiecti) si III / IV GOLD (28 subiecti). Modificarea parametrilor dupa bronhodilatatie maxima fata de valorile initiale a fost: 8 ± 7% pentru VEMS, 10 ± 7% pentru CI, -7 ± 6% pentru VR, -32 ± 18% pentru Raw. Sapte pacienti (13%) au avut o crestere semnificativa a VEMS. O schimbare semnificativa a fost observata pentru CI la 23 pacienti (44%), pentru VR la 13 pacienți (25%) si pentru Raw la 30 de pacienti (58%). Nu au fost observate diferente in raspunsul bronhodilatator in functie de stadiile GOLD sau de statusul de exacerbator frecvent (p> 0,05 pentru toti parametrii).

Concluzii: A existat un raspuns pozitiv dupa bronhodilatatie maxima la pacientii cu BPOC stabil, masurat ca o crestere a VEMS. Scaderea hiperinflatiei  si o scadere a Raw au fost observate la mai mult de jumatate dintre pacienti. O bronhodilatatie corecta ce conduce la reducerea hiperinflatiei (și simptome mai putine) este de importanta clinica majora.

 

Data 02.11.2014

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT