Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

IDENTIFICAREA INFECTIEI NAZALE CU VIRUSURI LA PACIENTII CU EXACERBARI DE BPOC

Cu ocazia Congresului Societatii Romane de Pneumologie desfasurat la Sibiu in perioada 8-11 octombrie 2014 echipa de cercetare ARENSIA a prezentat un studiu de cercetare cu tema:

 

IDENTIFICAREA INFECTIEI NAZALE CU VIRUSURI  LA PACIENTII CU EXACERBARI DE BPOC

 

Irina Strambu, Ileana Stoicescu, Madalina Burecu, Daniela Dospinoiu, Camelia Nita, Felicia Cojocaru, Alina Croitoru, Diana Ionita

 

 ARENSIA Exploratory Medicine - Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta Bucuresti


Introducere: exacerbarile sunt evenimente grave in evolutia BPOC, cu factori declansatori necunoscuti in multe cazuri.

Scop: Identificarea infectiilor virale la pacienti cu exacerbare de BPOC.

Metoda: au fost inclusi 20 pacienti succesivi cu exacerbare de BPOC in februarie-martie 2013: varsta medie 65 ± 10 ani, 16 barbati, stadiile III / IV GOLD. Opt pacienti: exacerbatori frecventi, 6: vaccinati antigripal. Criterii de excludere: admitere terapie intensiva sau condensare pe radiografia toracica. Imediat dupa admisia pacientilor s-au prelevat probe de infectie virala cu un tampon steril nazal, analizat prin PCR pentru identificarea virusului sincitial respirator, rinovirusului si virusurilor gripale; s-au efectuat  teste serologice virale (ELISA); la 13 pacienti s-au analizat probe de sputa pentru examen microbiologic.

Rezultate: Patru pacienti (20%) au fost pozitivi pentru infectii virale în probele nazale: 1 cu virus sincitial respirator - de asemenea, pozitiv pentru Pseudomonas aeruginosa in sputa, 2 cu rinovirus si 2 cu gripa A-H1N1; la un pacient au fost identificate doua virusuri. Nici unul dintre acesti pacienti nu a fost vaccinat antigripal sau nu a avut exacerbari frecvente. Serologia: negativa la toti pacientii pentru anticorpii testati. La un alt pacient a fost identificat in sputa Haemophillus parainfluenzae.

Concluzii: Infectiile virale au fost identificate ca o posibila cauza de exacerbare a BPOC la 4 pacienti (20%); serologia a fost mai putin informativa decat identificarea nazala a virusurilor. Doar 2 pacienti au avut cultura de sputa pozitiva pentru bacterii. Cauza exacerbarii a ramas nedeterminata la 75% dintre pacienti. Tratamentul antiviral ar putea să nu fie cost-eficient in prevenirea exacerbarilor.

 

Data 02.11.2014

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT