Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Epidemia de HIV/SIDA în Europa

Epidemia de HIV/SIDA în Europa: progrese în ceea ce priveşte testarea şi consilierea
30-04-2014

Organizația Mondială a Sănătății (OMS)/ James Hammond

Cunoaşterea faptului că o persoană este infectată cu HIV este o condiţie prealabilă pentru obţinerea accesului la tratamentul şi îngrijirile pentru HIV. Testele consolidează eforturile de prevenţie, încurajează persoanele infectate să evite transmiterea la alţi indivizi şi motivează alte persoane să evite infectarea. Testarea rapidă şi testarea în cadrul comunităţii sunt bine acceptate şi larg răspândite în partea de vest a Regiunii Europene OMS, dar rămân o provocare în partea de est.

În luna septembrie, OMS/Europa va publica un raport privind progresele în implementarea Planului de acţiune european pentru HIV/SIDA pentru 2012–2015. În fiecare lună până atunci, scoatem în evidenţă o anumită zonă a planului de acţiune – începând cu testarea şi consilierea HIV.

Progrese privind testarea şi consilierea HIV

Începând din 2011, testarea şi consilierea HIV au devenit din ce în ce mai accesibile, disponibile şi acceptabile ca preţ în Regiunea Europeană, atât în unităţile sanitare cât şi în comunitate. Standardele de etică şi calitate, totuşi, diferă de la ţară la ţară. Deşi cel puţin 50 de milioane de persoane din Regiune au fost testate pentru HIV în 2012, această cifră nu reflectă o acoperire mai bună a acelor persoane care au cel mai mult nevoie de testare. Doar 53% din populațiile cheie cu risc mai ridicat de a contracta HIV sunt testate, cu mult sub ţinta europeană de 90% pentru anul 2015. În plus, nu s-a observat nicio creştere a diagnosticării precoce faţă de 2010: 50% din persoanele nou diagnosticate cu HIV au fost diagnosticate într-o fază târzie.

OMS/Europa susţine eforturile Statelor Membre de a extinde accesul şi de a spori impactul precoce al testării şi consilierii HIV, acordând o atenţie deosebită necesităţilor celor mai vulnerabili. De exemplu, OMS/Europa a publicat o strategie cadru pentru a creşte amploarea testării şi consilierii HIV în Regiune (2010), a susţinut iniţiative cum ar fi săptămâna europeană a testării HIV în Uniunea Europeană (2013) şi campania pan-europeană anti-HIV în Europa (2012–2103), şi asigură asistenţă tehnică Statelor Membre.

Raportul privind progresele pentru Comitetul Regional în 2014

Comitetul Regional OMS din 2011 pentru Europa a adoptat Planul de Acţiune European pentru HIV/SIDA 2012–2015 şi a solicitat Directorului Regional OMS pentru Europa să elaboreze un raport privind implementarea acestuia în sesiunea sa din 2014. Raportul adresate Comitetului Regional va descrie progresele obţinute şi provocările care rămân.

„Am devenit voluntar în campania pentru testare şi consiliere HIV deoarece sunt animat de pasiunea mea pentru sănătate publică şi drepturile omului. Doresc să înţeleg oamenii şi să îi ajut.”
– voluntar, Fundaţia anti-SIDA din Danemarca

 

Referință:http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/hivaids/news/news/2014/04/hivaids-epidemic-in-europe-progress-on-testing-and-counselling

 

 

Data 10.06.2014

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT