Centre de Cercetare Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Vizită Virtuală

IDENTIFICAREA INFECTIEI NAZALE CU VIRUSURI LA PACIENTII CU EXACERBARI DE BPOC

Cu ocazia Congresului Societatii Romane de Pneumologie desfasurat la Sibiu in perioada 8-11 octombrie 2014 echipa de cercetare ARENSIA a prezentat un studiu de cercetare cu tema:

 

IDENTIFICAREA INFECTIEI NAZALE CU VIRUSURI  LA PACIENTII CU EXACERBARI DE BPOC

 

Irina Strambu, Ileana Stoicescu, Madalina Burecu, Daniela Dospinoiu, Camelia Nita, Felicia Cojocaru, Alina Croitoru, Diana Ionita

 

 ARENSIA Exploratory Medicine - Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta Bucuresti


Introducere: exacerbarile sunt evenimente grave in evolutia BPOC, cu factori declansatori necunoscuti in multe cazuri.

Scop: Identificarea infectiilor virale la pacienti cu exacerbare de BPOC.

Metoda: au fost inclusi 20 pacienti succesivi cu exacerbare de BPOC in februarie-martie 2013: varsta medie 65 ± 10 ani, 16 barbati, stadiile III / IV GOLD. Opt pacienti: exacerbatori frecventi, 6: vaccinati antigripal. Criterii de excludere: admitere terapie intensiva sau condensare pe radiografia toracica. Imediat dupa admisia pacientilor s-au prelevat probe de infectie virala cu un tampon steril nazal, analizat prin PCR pentru identificarea virusului sincitial respirator, rinovirusului si virusurilor gripale; s-au efectuat  teste serologice virale (ELISA); la 13 pacienti s-au analizat probe de sputa pentru examen microbiologic.

Rezultate: Patru pacienti (20%) au fost pozitivi pentru infectii virale în probele nazale: 1 cu virus sincitial respirator - de asemenea, pozitiv pentru Pseudomonas aeruginosa in sputa, 2 cu rinovirus si 2 cu gripa A-H1N1; la un pacient au fost identificate doua virusuri. Nici unul dintre acesti pacienti nu a fost vaccinat antigripal sau nu a avut exacerbari frecvente. Serologia: negativa la toti pacientii pentru anticorpii testati. La un alt pacient a fost identificat in sputa Haemophillus parainfluenzae.

Concluzii: Infectiile virale au fost identificate ca o posibila cauza de exacerbare a BPOC la 4 pacienti (20%); serologia a fost mai putin informativa decat identificarea nazala a virusurilor. Doar 2 pacienti au avut cultura de sputa pozitiva pentru bacterii. Cauza exacerbarii a ramas nedeterminata la 75% dintre pacienti. Tratamentul antiviral ar putea să nu fie cost-eficient in prevenirea exacerbarilor.

 

Data 02.11.2014

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT